Kondenzációs kazán

Az egyre növekvő fűtési költségek mérséklésére kiváló lehetőség kondenzációs kazán beszerelése. A konenzációs kazán abban különbözik a hagyományos gázkazán működésétől, hogy az égés során a füstgázokban lévő rejtett hő felhasználásával növeli hatásfokát. A kondenzációs gázkazán az égéstermékben lévő pára kicsapatásával (kondenzáció) eléri, hogy a kéményből csak langyos füstgázok távozzanak. A kondenzációs kazán akkor tud ideális módon üzemelni hogyha nagy felületű fűtőtestek -padlófűtés, falfűtés, kissé túméretezett radiátorok- a hőleadók. Ennek az az oka, hogy a kondenzáció jelensége csak alacsony előremenő fűtési vízhőmérséklet során tud létrejönni és a nagyfelületű hőleadók alkalmazása pontosan ezt okozza.

 

Hagyományos gázkazán lecserélése és kondenzációs gázkazán alkalmazása

 

A régebbi kiépítésű központi fűtéseknél a meglévő radiátorok felhasználhatóak változtatás nélkül, amennyiben kondenzciós kazán kerül beépítésre és áldozunk egy külsőhőmérséklet érzékelős termosztátra. Ez azt eredményezi, hogy a régen időszakosan forró radiátorok a kondenzációs kazán igényeinek megfelelően ideális módon szinte folyamatosan langyosak. Ez kedvező üzemeltetési körülményeket jelent a kondenzációs gázkazán számára és ezáltal biztosan sokat tudunk spórolni.

Egy átlagos családi házban különösebb -a lakást érintő felfordulás nélkül- el lehet érni kondenzációs kazán - vagy kondenzációs gázkazán - és külső hőmérséklet érzékelős termosztát alkalmazásával 25-30%-os fűtési költség megtakarítást.

 

 

A kondenzációs kazán ( kondenzációs gázkazán ) kémény, füstelvezetés

 

A kondenczációs kazán (ismertebb nevén: kondenzációs gázkazán ) alacsony hőmérsékletű és nagyon agresszív kénsavas párát magában foglaló égésterméket bocsájt ki. Ennek megfelelően speciális koncentrikus füstgázelvezető rendszerre van szükség, melynek a közepe műanyag. Semmi képpen sem használható fel kondenzációs kazán füstgázelvezetés céljára a hagyományos gázkazán füstgázelvezető rendszere, mert annak közepe aluminium. Az aluminiumot a kondenzációs gázkazán égéstermékei rövid időn belül károsítják, megeszik. A kondenzációs kazán füstgázelvezetése mindenképpen szakembert igényel.

A kondenzációs kazán füstgázelvezetése megoldható osztott rendszerben is. Ez azt jelenti, hogy nem duplafalú koncentrikus csővel kerül kivezetésre az égéstermék, hanem egy elválasztó idom segítségével a friss levegő beszívást jellemzően rövidebb úton oldalirányból oldják meg. A kondenzációs kazán égéstermékét ilyenkor - pl: régi kéménybéléscsőbe behúzott - egy másik hosszabb úton műanyag gégecsövön keresztül a tetőn kívülre vezetik el.

A kondenzációs kazán - kondenzációs gázkazán- ár minden esetben a szükséges füstgázelvezetés kiépítésével együtt értékelendő, mert a meglévő füstgázelvezetés nem használható.

A kondenzációs kazán ár ma már elérhetővé vált és a korszerű új épületek szinte kivétel nélkül kondenzációs kazán felhasználásával készülnek. A jellemző megoldás az indirekt tároló tartállyal ellátott kondenzációs kazán vagy kondenzációs gázkazán alkalmazása, mely sokkal komfortosabb melegvízellátást biztosít mint az átfolyós vízmelegítő. Az átfolyós vízmelegítő problémája, hogy igazából csak egy fürdőszobát és konyhát tud kiszolgálni, de azt is csak korlátozott mértékben hiszen pl egy nagy sarokkád feltöltése forróvízzel 15-20 percet is igénybe vehet.

Létrehozva
2014. április 4. 16:05