Megtakarítási tippek

  1. 1ºC-kal alacsonyabb hőmérséklet beállítása körülbelül 6%-al csökketi a fűtésre fordított energiafelhasználást egy túlfűtött, 23-26ºC-os lakásban. Próbáljuk rendeltetésének megfelelően beállítani egy-egy helyiség hőmérsékletét, a nappaliban 20ºC, a dolgozó-, és gyerekszobában 22ºC, a hálóban 18ºC ajánlott.
  2. Szellőztessünk naponta kétszer 3-5 percig kitárt ablakokkal, kereszthuzatot csinálva, ekkor a levegő gyorsan cserélődik ki. A hosszú ideig csak eésnyire nyitva hagyott ablakokkal csak az utcát fűtjük és a szoba kihűl.
  3. A tárolót érdemes 40ºC-ra beállítani. Ha sok melegvízre van szükség, akkor átmenetileg feljebb lehet állítani a hőfokszabályzót, azonban nem célszerű 60ºC-nál melegebbre állítani. Ez hőveszteséget eredményez és gyorsítja a vízkőképződést.
  4. Lehetőleg a fűtőtest elé ne pakoljunk bűtorokat és ne lógassunk rá a függönyt sem, mert ezzel elzárjuk a meleg levegő áramlását.
  5. Ha van napkollektoros rendszerünk, használjuk a szabályozó szolár-optimalizálás funkcióját. Ennek segítségével a gázkazán és a napkollektoros rendszer szabályozója összehangoltam működik, szolárhozam esetén visszafogja a gázkazánt és akár további 10% energiamegtakarítást eredményez.
  6. Ellenőriztessük minden évben szakemberrel a kazánt és a rendszert. A karbantartás nemcsak a jobb energiafelhasználás, de a balesetek elkerülése miatt is nagyon fontos
  7. A pincében és fűtetlen helyiségekben lévő falon kívüli fűtési csöveket lássuk el hőszigeteléssel a kisebb hőveszteség érdekében.
Létrehozva
2014. április 4. 16:05