Kazán választás szempontjai egyszerűen

Több szempontot kell figyelembe venni és nem is mind műszaki:

Szilárd tüzelésű kazánt vagy gázkazánt szeretnénk-e, esetleg kombinálva mindkettőt

1. Ha rendelkezik az ingatlan gázzal, a hivatalos terveken és engedélyen túl a gázfűtés kényeleme és a mindenkori gáz ár aránya dönt. Mivel a költségek egyre emelkednek, vidéken már jellemzően csak kiegészítésre használják a gázkazánt, s vegyestüzelésű kazán vagy cserépkályha, esetleg vízteres kandalló a fő fűtési eszköz. Fával vagy pellettel fűteni sokkal olcsóbb, csak munkásabb. Persze közben a tüzifa is egyre drágább, s szárazat szerezni szinte lehetetlen. Különösen terjedőben vannak a vízteres kandallók - amik  radiátorokat is képesek fűteni - vagy a hasonló elven működő de jobb hőtároló képességgel rendelkező beépített hőcserélős cserépkályhák.

Viadrus U22 4 tagos öntöttvas kazán

Viadrus U22 4 tagos öntöttvas vegyestüzelésű kazán

A nagyvárosokban a gázfűtés az uralkodó, egyéb lehetőségek hiányában. A jobban vezérelt és gazdaságosabb gázkazánokra való átállás, vagy a homlokzati hőszigetelés a jellemző menekülési irány. A régi 15-20 éves cirkók helyett egy mai korszerű gázkazán - a korszerű elektronika, a beépített folyamatláng szabályozás és az ionizációs gyújtás miatt - alapból jóval kevesebbet fogyaszt.

Mekkora az épület és ennek megfelelően mekkora a hőigény

2. Az épület vagy a lakás hőigénye egyszerűen a fűtött levegő m3 alapján számolható ki. Az átlagos hő leadás 25-50 w/m3 között van az épület hőszigetelési adottságaitól és az elhelyezkedésétől függően. A legkisebb érték pl. egy fűtött szomszédokkal rendelkező korszerű új társasházi lakás míg a másik véglet egy régi szabadon álló családi ház. Mindig a megfelelő méretű kazánt kell   kiválasztani, mert különösen gázkazán esetén felesleges többlet fogyasztást okoz a túlméretezés. Kombi gázkazánnál - ami a használati melegvizet is adja - a teljesítmény vizsgálat szinte felesleges, mert a melegvíz előállítási igény miatt a benne lévő kazántest 20-24 kW teljesítményű minimum. A teljesítménye kis lakás esetén sem csökkenthető, pedig egy átlagos családi házat is bőven kifűt folyamatos üzemben.  

Hőveszteség

Hőveszteség egy családi ház esetében

Mennyi pénzünk van a kivitelezésre

3. A legolcsóbban megoldani kombi gázkazánnal lehet mai igényeknek megfelelően a fűtést és melegvizet. Egyszerre csak egy fürdőszobát és konyhát tud ellátni melegvízzel - kompromisszumokkal kettőt - de relatíve olcsó. A készülék 110-120 e Ft + szerelés.  Ha finoman szabályozott, takarékos és magas komfortot nyújtó rendszer kiépítése a szándékunk, forduljunk épületgépész mérnökhöz és terveztessük meg. Minél bonyolultabb rendszert akar valaki, annál kevesebb az esélye az egyedül választásra, még a szerelő vagy szakkereskedés tanácsai sem mindig jelentenek garanciát a sikerre.

              

Saunier Duval Semia C24

Saunier Duval Semia C24 kéményes kombi falikazán

Gázkazán esetén az egyszerűtől a bonyolultig haladva  a műszaki színvonal és a komfort, a költségekkel együtt így növekszik:

  • kéményes álló gázkazán + villanybojler
  • egyszerű kéményes kombi gázkazán
  • kombi gázkazán zárt égésterű ( turbós )
  • kondenzációs gázkazán kombi
  • kondenzációs kazán + indirekt melegvíz tároló bojler
  • kondenzációs kazán + indirekt melegvíz tároló bojler + napkollektor
  • kondenzációs kazán + indirekt melegvíz tároló bojler + napkollektor + vízteres kandalló

Azonnali megoldás kell olcsón, vagy takarékosabb rendszert is van módunk kiépíteni drágábban

4. A indirekt tárolónál kazán által előállított melegvíz egy csőspirálon ( hőcserélő) keresztül fűti fel a bojler testben lévő vizet. Ha van elég hely hozzá a kazánházban, érdemes nagyobb pl. 300 literes tárolót beépíteni, amiben két hőcserélő van. Ez megadja a lehetőséget arra, hogy később napenergiás rendszert is telepítsünk hozzá. Nem kötelező egy lépcsőben kialakítani!

Drazice Indirekt tároló

Drazice csőkígyós indirekt tároló

Külön állítjuk elő a meleg vizet, vagy azt is a kazánnal akarjuk megoldani, hány fürdőszoba van, mekkora a melegvíz igény

5-6. Ha van egy meglévő melegvíz előállítási mód az épületben nem kötelező lecserélni. Ha pl. villanybojlert használunk, annak jóval drágább az üzemeltetése, mint gázzal előállítani a melegvizet. Egy régi kéményes gázbojler sem a legjobb hatásfokú már a mai készülékekhez képest, mert folyamatosan hűti a kéményhuzat belülről, ami tetemes veszteség.

Ha kisebb melegvíz igény van, elég lehet átfolyós mód az előállításnál. Ekkor a legolcsóbb egy átfolyós gáz vízmelegítő, vagy kombi gázkazán. Ez a megoldás csak 10-13 l/perc használati melegvíz hozammal rendelkezik, ami elég kevés. Ha pl. egy nagyméretű sarokkádat kell teleengedni, be kell üzemelni egy percszámláló órát...  Ha több fürdőszoba van, akkor mindenképpen tárolt forróvíz mennyiségre van szükség. Ekkor az indirekt tároló bojler testben a gázkazán tarja melegen a vizet úgy, hogy váltószelep segítségével megszakítja az épület fűtését és a bojlerben lévő vizet fűti fel, ha parancsot kap a termosztáttól. Nagy előnye, hogy hamar tele lehet engedni a kádat és kb. 15 perc múlva már van melegvíz újra.

Ariston kondenzációs kazán indirekt tárolóval (Hőközpont)

Ariston kondenzációs kazán indirekt tárolóval (Hőközpont)

Rendelkezik-e az épület megfelelő kéménnyel

7. A gázüzemű fűtőberendezések kéményére szigorú előírások vonatkoznak. A gázkészülékeket akkor nevezzük kéményesnek, ha az égéstermék gravitációs módon a kéményhuzat segítségével távozik a kürtőn keresztül. A régebbi kémények csak megfelelő rozsdamentes anyaggal kibélelve, csatlakozó elemekkel és kondenz elvezetési megoldással felelnek meg. Nem felesleges előírás, évente többen veszítik életüket értelmetlenül szénmonoxid mérgezés következtében!!! A zárt égésterű gázkazánok duplafalú koncentrikus füstgázelvezető csővel vannak ellátva. A középső kisebb átmérőjű csövön egy hőálló ventilátor fújja ki a forró égésterméket, míg a kerülete mellett kívülről szívja az égéshez szükséges friss levegőt. Biztonságos, mert az égéstér fizikailag el van zárva a lakás belső terétől. Nem jöhet létre füstgáz visszaáramlás és nem jelentkezik kéményhuzat okozta veszteség sem.

Tricox koncentrikus rendszer

Tricox koncentrikus rendszer (turbós vagy kondenzációs, 60/100 vagy 80/125)

A gázüzemű berendezések égésterméke visszaáramolva színtelen, szagtalan. Egy kicsit a szemet irritálja és euforikus szerű érzést kelt, ha valaki ébren van és még észleli... Hagyományos kémények esetén célszerű szénmonoxid riasztó beszerzése. Csak érvényes kéményseprő szakvélemény megléte esetén szabad szabályosan bekötni és üzemeltetni gázkazánt, gáz vízmelegítőt.

Honeywell SF 450 EN szénmonoxid riasztó

Honeywell H450 EN szénmonoxid riasztó

Akarunk-e napenergia hasznosítást is, vagy ennek az esetleges későbbi lehetőségét meghagyni

8. A napenergia hasznosítás külön műfaj. Szakcégek foglalkoznak vele, s célszerű már a tervezési folyamat közben is konzultálni a majdani kivitelezővel. Ha később akarunk csak napkollektorokat szerelni, dupla hőcserélős forróvíz tárolót kell választani. Nagyon gazdaságos megoldás a vízteres kandalló betét alkalmazása a napkollektor mellett úgy, hogy nyáron a kollektorok, télen az előnykapcsolással a bojlerre kötött kandalló állítja elő a melegvizet. A fűtést megelőzően először a melegvíz készül el és utána kezdi a radiátorokat melegíteni.