Füstelvezetés

A kéményes füstgázelvezetés két fő csoportra osztható: gázüzemű kazánok füstgáz elvezetése és a szilárdtüzelésű kazánok füstgáz elvezetése. A gázüzemű készülékek esetén aluminiumból készült füstcső elemeket és idomokat alkalmaznak. Ezek a gázüzemű kéményes füstgázelvezetés lehet natúr aluminium színű vagy fehérre szinterezett. A szilárd tüzelésű kazánoknál a kéményes füstgázelvezetés öntöttvas csövekkel és idomokkal történik, mert az aluminium elolvadna.

Zárt égésterű füstgázelvezetés koncentrikus kialakításnál két fő csoportra osztható: gázüzemű zárt égésterű füstgázelvezetés és kondenzációs füstgázelvezetés. A hagyományos zárt égésterű gázkazánoknál a zárt égésterű füstgázelvezetés külső és belső csöve is aluminiumból készül. A kondenzációs kazánoknál is zárt égésterű füstgázelvezetés van, de a belső cső PE-műanyagból készül.

A zárt égésterű füstgázelvezetés megoldható osztott rendszerben is. Ekkor a kéménykürtőbe húzott béléscsövön keresztül távozik az égéstermék és a friss levegőt rövidebb úton egy másik csövön keresztül -pl: a legudvarból- szívja be a kazán. A zárt égésterű füstgázelvezetés osztott rendszer esetén mindig egy szétválasztó idommal kezdődik a gázkazán tetején.

A kondenzációs füstgázelvezetés történhet koncentrikus rendszerben vagy osztott rendszerben is. Kondenzációs füstgázelvezetés esetén az égéstermék agresszív kémhatású kondenz pára tartalma miatt csak műanyag vezetéket lehet alkalmazni. A kondenzációs füstgázelvezetés minden esetben kényszeráramoltatással működik -egy hőálló ventilátor fújja ki a füstgázokat a kazánból-, de a tévhittel ellentétben a régi meglévő zárt égésterű kazán, gázkazán füstgázelvezetése csak átalakítással használható kondenzációs füstgázelvezetés céljára.

Felmerűlő kérdéseire kollegáink szakszerűen és gyorsan tudnak Önnek válaszolni.

Létrehozva
2014. április 4. 16:05